Voor een offerte of ondersteuning

Tel: 0168 - 722 026
E-mail: info@hydratechbenelux.nl

Vraag & Antwoord

Technische informatie

1. Wat is het belangrijkste verschil tussen ethyleenglycol en propyleenglycol?

Ethyleenglycol: Veel van de huidige toepassingen van ethyleenglycol zijn vanwege zijn eigenschappen zoals het verlagen van het vriespunt. Echter, deze verbinding is ook waardevol in talrijke toepassingen die afhangen van één of meer aanvullende eigenschappen. Het oplosmiddel, smeermiddel, plastificeren en hygroscopische eigenschappen en het gemak waarmee het reageert met andere chemische tussenproducten, is de reden voor de populariteit  van ethyleenglycol als industriële grondstof.

Propyleenglycol: De lage toxiciteit van propyleenglycol, wat uniek is onder de glycolen, betekent dat de inname van het product niet hoeft te leiden tot ernstige ziekte of dood. Hierdoor zijn er verschillende graden bestemd voor verschillende niveaus van contact met het menselijk lichaam. Wat propyleenglycol gemeen heeft met de andere glycolen is dat , propyleenglycol kleurloos en reukloos is en een breed scala van de solvabiliteit voor organische materialen heeft, maar ook volledig oplosbaar in water is.

Samengevat: ethyleenglycol is toxischer van de twee glycolen, waardoor propyleenglycol worden gebruikt in elke toepassing of oplossing die kan worden ingenomen door mensen.

2. Kan ik automotive glycol / antivries voor auto's in mijn koeler gebruiken?

NEE. Bijna alle automotive antivries bevat op silicaat gebaseerde remmers die hard en vuil worden en de energie-efficiëntie verminderen. Deze silicaten verminderen ook de levensduur van pompafdichtingen aanzienlijk.

3. Welke koudemiddel moet ik gebruiken in mijn systeem, CoolFlow IG of CoolFlow FG?

Als uw systeem zodanig is dat het koudemiddel in contact met voedsel of drinkwater kan komen dan moet CoolFlow FG (op propyleen gebaseerde voedingswaarde koudemiddel) worden gebruikt. Anders kan CoolFlow IG (op ethyleen gebaseerde industriële kwaliteitskoudemiddel) worden gebruikt. Zie vraag 1. voor meer informatie over het verschil tussen propyleenglycol en ethyleenglycol.

4. U biedt kleur, ultraviolet (UV) en smaak trackers aan voor CoolFlow producten, waarom hebben we die nodig?

Deze trackers worden aangeboden om lek makkelijker op te sporen. Als uw systeem wordt gebruikt voor een voedsel- of dranktoepassing, dan worden de kleur en smaak additieven zeker aanbevolen om twee redenen;
1. De smaaktracker, die Bitrex bevat (de bitterste stof die de mens kent), zal elk eetbaar product besmet door het koelmiddel zo smerig mogelijk doen smaken zodat de consument het meteen uitspuugt. Daarmee worden ziektes en andere bijwerkingen door het consumeren glycol vermeden.
2. De kleurtrackers (bijvoorbeeld rood, blauw, groen, geel) en UV-tracker voor kleurstoffen geeft een duidelijke visuele indicatie dat er een lek is, wat bruikbaar is bij zowel voedsel- en industriële systemen.

5. Wat moet ik doen met mijn gebruikte antivriesmiddel?

Gebruikte antivriesmiddel wordt beschouwd als gevaarlijk afval. Als  de overheid erachter komt dat u zich op de verkeerde manier hebt ontdaan van het product, dan bent u zelf aansprakelijk en kunt u mogelijk boetes krijgen of vervolgd worden. Het is daarom heel belangrijk dat u het gebruikte antivriesmiddel NIET in het riool giet, omdat dit ziektes kan veroorzaken organismes kan doden die de antivries consumeren (met inbegrip van het maritieme leven, dieren en mensen). Als u hulp of advies nodig over het afvoeren van antivries, neem dan contact met ons op.

6. Wat is het verschil tusen vorstbescherming en bescherming tegen uitbarsting?

Vorstbescherming noodzakelijk wanneer een systeem pompen vereist. Dit wordt bereikt wanneer de concentratie van glycolen in een systeem voldoende is om ijskristallenvorming te verhinderen wanneer het fluïdum zijn laagste temperatuur bereikt.

Bescherming tegen barsten wordt bereikt wanneer de concentratie van glycol in een systeem hoog genoeg is om te voorkomen dat de vloeistof bevriest, wat barsten en andere mechanische beschadigingen veroorzaakt. De glycol concentratie zal lager zijn dan die van een systeem dat tegen bevriezing is beschermd, en de vloeistof blijft niet noodzakelijkerwijs verpompbaar doordat de glycol concentratie laag genoeg is om de vloeistof to te staan om ijskristallen te vormen(en een soort sneeuwslijk ontstaat). Wanneer ijskristallen zich vormen zal de oplossing zichzelf uitbreiden, maar tevens voldoende vloeibaar blijven om overtollige hoeveelheden in expansievaten te laten stromen zonder schade aan het systeem te veroorzaken.

Samengevat:: Vorstbescherming vermijdt volledig bevriezing van vloeistof in een systeem. Bescherming tegen barsten zorgt ervoor dat een vloeistof niet dusdanig kan bevriezen dat het barsten of mechanische schade aan het systeem kan veroorzaken.